18 Ağustos 2017 Cuma

HAFTANIN SON GÜNÜ SIKINTILI GEÇEBİLİR...!!!

Öncelikle hemen belirtmek isterim ki amacım moraliniz bozmak değildir asla... Çünkü seans başlamadan, reel işlemler ekranlara yansımadan hiç bir şeyden emin olmak mümkün değildir. Zira en yakın örneğini henüz 2 gün önce yaşadığımız gibi , kayda değer hiç bir neden olmaksızın yarım saat içinde 105 bin eşiğine kadar paldır küldür düştük.

Bu yorumu hazırlama ve böylesi bir başlık atma nedenim ; canımı sıkan bir takım detaylar olmasıdır. Beni  endişelendirmekte olan hususları tek tek dikkatlerinize sunmaya  çalışacağım.

Öncelikle kısa bir hatırlatma bugüne nasıl bir seyir içinde geldiğimizi anımsayalım ;

Bu haftaya 106.963 seviyesinden başlamıştık ve haftanın ilk gününü güçlü bir yükseliş sonrasında 109.537 değeri ile tamamlamıştık.

Salı günü, önce ki hafta test ettiğimiz 110 bin üzerini tekrar yoklayarak güne başlamış, ancak ardından işlem miktarı  rekoru kırmak üzere günün en düşük değeri olan 106.963 ile kapanmıştık.

Çarşamba günü ise; olumlu bir açılış sonrasında 107.924 seviyesine kadar bir yükseliş yaşanıp, borsa jargonunda '' silkeleme '' boğa tuzağı oluşturulmuş, ardından da gelen çok sert satışlar neticesinde 104.939 ile en düşük seviye görülmek üzere bu kez de ayı tuzağı yaşanmış ve sonrasında da 106.862 gün sonu kapanış değerine ulaşılmıştır.

Dün ise ; 106.412 - 107.675 arasında 1250 puanlık bir bantda sıkışık ve kararsız bir seyir sonrasında 106.825 lik kapanış ile haftanın son gününe erişilmiş oldu.

Haftanın bu özeti ardından, gelelim endişe duyduğum ayrıntılara ;

1. Endeks ; 105 binin hemen aşağısını 106 bin desteğinin kırılması sonrasında gelen panik satışlar sonrasında gördü ve hızlı bir toparlanma ile o günü sadece 51 puan eksi ile tamamladı.

Bu durum endeksin önce ki 106 bin desteğinin altında ki makul bir noktadan son derece güçlü bir tepki bulduğu şeklinde yorumlanabilir.

Ancak bu tepkinin gücünü dün de devam ettirmesi gerekirdi ki, maalesef tepki gücünde önemli bir zayıflama gözledik, 107.500 üzerini test etsek dahi, 107 bin üzerine bile yerleşme sağlanamadı...!!!

2. Kısa - orta vade periyotların itibarlı hareketli ortalaması olan 21 günlük üssel ortalama değerinin aşağısında 3. kapanış yaşandı...!!!

3. Endeksin saatlik (60 dk ) güç göstergeleri halen negatif konumdan kurtulamamıştır.

4. Haftalık pivot değerimiz olan 107.581 değerinin üzerinde kalamıyoruz, kapanışlar bu kritik değerin altında olmak üzere, bu seviyenin direnç özelliği kuvvet kazanıyor.

5. VİOP işlemlerinde SHORT pozisyon sayısı her yukarı atakta biraz daha artırılıyor.

Şimdi gelelim sadede ;

5 madde olarak sıraladığım bu kaygılarıma rağmen, endeksin bugün tüm olumsuz ve kararsız çehresinden kurtularak haftayı son derece olumlu kapatması elbette ki mümkündür. Ve böylesi bir gelişme yaşanırsa zaten problem yok, stres ve kaygıya hiç gerek yok demektir...

Dikkat çekmek istediğim husus ; endişelerim paralelinde neler olabileceği ve ne yapmak gerektiğidir : 
Olumsuz senaryoda ;

A. Endeks güne yine 107.500 niyeti ile pozitif veya hafif bir gevşeme ardından 107 üzerine yerleşme niyeti ile  başlayabilir, sakin başlangıç sonrasında satışlar hız kazanabilir.

B. 106 bin desteği güçlü olma özelliğini yitirdiği için kolay kırılabilir...

Peki net olarak kırılırsa  ne olur ...? 

Dün ki yazımda; 106 bin altında kapanışlar gelmeye başlarsa artık düzeltme veya makul kar satışlarından değil, trend dönüşümünden söz ederiz demiştim.

Bu bakış açısı ile 106 bin desteği aşağısında en az 2 saat kalınması durumunda, 104.850 ve sonrasında da 103.335 seviyesinde ki haftalık pivot 1. ve 2. desteklerine doğru satışlar gelebilir.

Ne yapmak gerekir...?

1. Kısa vadeli yatırımcı iseniz; 107.500 üzerine çıkılamıyor  ve bu seviye  destek yapılamıyorsa ; elinizde bulunan hisselerin endekse olan duyarlılığını da dikkate almak üzere SAT - AL STRATEJİSİ uygulanabilir.

2. Orta vadeli yatırımcı iseniz ; 104.800-105.000 bölgesinden tepki gelip gelmediğine göre beklemede kalabilir, TUT - BİRİKTİR STRATEJİSİ  izleyebilirsiniz.

3. Olası 103.500 e yönelik geri çekilmelerin, 102.500 seviyesi stoploss olmak şart ile kademeli  alım fırsatı olarak değerlendirilebileceği görüşündeyim.

Bol kazançlı ve kayıpsız günler dileklerimle...

NOT :

Sorularınız  ve gün içi yorumlar için twitter adresim :

https://twitter.com/halukcanberk






TEKNİK ANALİZ

Son Yorumlar

Hisse Soru Cevap Yayını | H.CANBERK | H.DURMA

EKONOMİK TAKVİM

Canlı Ekonomik Takvim Investing.com Türkiye tarafından sağlanmaktadır, lider finans portalı.