22 Ağustos 2017 Salı

BORSADA YENİ ZİRVE / ZİRVELER BEKLENEBİLİR Mİ...?

Dün ki yazımın başlığı ; PİYASALAR YENİ HAFTAYA BAŞLARKEN idi...

Tek bir kriter üzerinde durmuştum ki ; HAFTALIK PİVOT seviyesi olan 107.394 üzerinde kapanış koşulu idi...!!!

Başka hiç bir kriter, haber, olasılık veya senaryoya öncelik vermeksizin  vs. PİVOT SİSTEM in hesaplamış olduğu 107.394 e itibar ettim.

Bunca yıllık yatırımcılık hayatınızda öğrendiğiniz en kıymetli tecrübe nedir diye sorarsanız ; '' duygusuz yatırımcı olmak '' derim...

Çünkü artık kolay gaza gelerek  ve her habere inanarak işlem yapmanın, satış pazarlama tekniklerine mağaup olmak anlamına gelebileceğini çok iyi biliyorum... !!!

Ve yine ;

En olumlu gelişmelere veya haber akışına rağmen endeksin duyarsız kalabildiğini, en olumsuz haberlere bile duyarsız kalınabildiğini acı tecrübeler ile teyit etmiş bulunuyorum..!!!

Artık endeksin seviyelerini veya bulunduğu değerlerin anlamları üzerinde duruyorum ve teknolojik imkanların bu alanda da kullanıldığı bilinci ile belli seviyelerde robot yazılımların devreye gireceğini/ girdiğini  tahmin ediyorum... !!!

Bu hususları lütfen unutmayınız ;

Her gün neredeyse 100 civarı telefon alırım... Bu sayı endeksin kötü veya coşkulu olduğu günlerde % 60-70 oranında artış gösterir.  Son 1.5 aydır ( 13.07.2017 den itibaren)  '' aynı cevapları tekrar tekrar  vermeyeyim - bir kez yazayım herkes okusun ''  adına ilk kez twitter üyesi olsam da,  yine telefonlar azalmıyor ve soru şablonları hiç değişmiyor...!!!

SORU 1 : Daha ne kadar yükseliriz,  X hissede iyi kardayım satayım mı veya endeks daha gidecekse Y hissesini alayım mı...?

SORU 2 : Endeks fena düşüyor, X hissesinde ...ku yedim, satıp kurtulayım mı, endeks nereden döner, toparlar mı vs. ???

Ben tüm bu soruların yanıtını % 100 doğruluk payı ile biliyor olsaydım, şu anda her attığını vuran avcı keyfi ile paralarımı saymak ile meşgul olur, kimsenin sorusu ile ilgilenmezdim :))

İşin espri boyutu bir yana çok net bilinmelidir ki ;

Paranın gücü veya güçlü yatırımcının niyeti ; her şeyden evladır, teknik, bilanço vs dinlemez asla...!!!

Endeksin de, hissenin de kapanış, açılış, en yüksek veya en düşük seviyeleri, indikatör ayarları  yani teknik kriterleri üzerinde diledikleri gibi oynayabilirler...

O halde ;

Endeks şuraya gidecek, şuna göre ucuz vs söylemlerine kayıtsız şartsız inanmayınız, makul ve sağduyulu düşüncelerinizi asla kaybetmeyiniz...!!!

Endeks elbette ki bir gün 120 -150 belki  de 200 binlere kadar gidecektir ama bu gidişatı hangi meşakkatli yolları izleyerek gerçekleştirecektir...???

Endeksin hedefi 120.000 demekle olmuyor arkadaşlar...!!!

102.500-103.500 bölgesini, belki de 100 bin aşağısını  görüp de 6-7 ay sonra mı bu seviyeye çıkacak, yoksa soluksuz mu 115 - 120 bin diyeceğiz...???

Endekste ki dengeler bozulduğu zaman, sert satışlar ile ciddi kayıplar yaşarken ; sakin kalıp da nasılsa endeksin şu - bu hedefi var diyerek beklemede kalabilecek misiniz...???

SONUÇ OLARAK ;

1. 107.394 üzerine çıkmayı ve bu günün ilk pivot direnci olan 108.227 üzerinde kapanmayı başaran endeks için karnesine bir kaç artı koymak gerekir..

2. 108.250 üzerine ki kapanış her ne kadar 110.000 üzaerinde ki zirvelerin egale edilmesi beklentisini  doğuruyor olsa da, bu gerçeği sadece bizler bilmiyoruz... 110 bin ötesine gidiyoruz derken, '' dimyata pirince giderken, evde ki buğdaydan da olmak '' durumuna düşmemek gerekir...

3. Asla yatırım tavsiyesi olmamak koşul ve şartı ile ; 108.500-109.200 aralığından satış veya orta uzun vadeli yatırımcılar için pozisyon azalt, 110 bin direncinin net olarak aşılması durumunda tekrar al stratejisi izlenebilir...

4. 106 bin aşağısında kapanış olmadıkça '' yükseliş trendinin '' bozulmadığı şeklinde ki görüşümü tekrarlamak üze, kurulacak boğa tuzaklarına karşı da temkinli olunması gerektiğinin bir kez daha  altını çiziyorum...

5. 110 bin üzerinde en az 2 kapanış görebilmek şartı ile yeni zirvelere mantıklı anlamlar atfedebiliriz...

6. Ve yine son olarak unutmayınız ki ; kazançlarınız endeksin gittiği nokta ile değil, doğru noktalardan alıp - satabildiğiniz hisseler sayesinde değer kazanır...

Bol kazançlar dileklerimle...

NOT :

Sorularınız  ve gün içi yorumlar için twitter adresim :

https://twitter.com/halukcanberk



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

TEKNİK ANALİZ

EKONOMİK TAKVİM

Canlı Ekonomik Takvim Investing.com Türkiye tarafından sağlanmaktadır, lider finans portalı.